Skäms!

För några dagar sen nämnde jag att Mia Eriksson, bakom böckerna Gömda, Asyl och Mias hemlighet, kommit ut med ytterligare en bok; Mias systrar.
Jag har läst mer än hälften och det räckte med bara några sidor för att bli helt rasande. Vad fan är fel på Sveriges rättsystem egentligen? När dem tillåter psyksjuka karlar leva rövare hejvilt utan några som helst konsekvenser?! Boken ska porträttera tre kvinnoöden. Ena handlar om Veronika, hennes historia är identisk med så många andras; häftig förälskelse, löften om guld och gröna skogar, hon blir överröst med smicker och komplimanger. Sedan kommer små diskreta invändningar mot mat, kläder, kroppsfigur och mkt mer. För att sedan blir värre och slutligen kommer första slaget. Veronikas man är fullständig idiot, han ljuger ihop helt makalösa historier i rättssalen, han slår i socialtjänsten en massa dravel. Inget av hans påstående dubbelkollas, nej, helt kallt tar man HANS uppgifter på blodigt allvar. Som t.e.x att Veronika är usel mamma, prostituerad, "springer" med karlar och mkt mer. Det är rena orddiarrén han häver ur sig och ändå kan ingen ens få tanken att ifrågasätta det hela!!
Jag vill inte säga för mkt för den som eventuellt vill läsa boken, men jag har bara en sak att säga; Fyyy faaan.
Och Sverige ska föreställa rättsstat. hahahahahaha. Jojo, verkligen när dem låter vilken rappakalja som helst bara godtas.

Det som verkligen tar mig hårt är hur dessa problem behandlas. Poliser trodde inte Veronika, de verkar inte alls ha fått någon psykologi under sina jävla år i polisskolan. För om man begriper en människas psyke så blir en misshandlad kvinna helt uppenbar att förstå sig på. Det handlar om ett psykologiskt mönster där normaliseringsprocessen sätter in. Dvs; man normaliseras vid våld, tortyr, förnedring och annan galenskap. För att man blivit hjärntvättad. Alla som tycker att kvinnor bara ska lämna en karl är verkligen dåligt pålästa. Det finns inga människor som frivilligt går in i en sjuk relation. Det är något man hamnar i. Trots att det handlar om våldsamma, kanske psykiskt störda män, så vet dem precis hur de ska göra/säga för att få kvinnan runt sin lillfinger.
Som jag tidigare skrev; det handlar om en successiv process, att ta ifrån kvinnan självförtroendet, baktala vänner och familj, det mannen i regel vill är att få kvinnan beroende av sig. Hans sjuka värld går ut på att ingen ska kunna vilja ha henne.

Jag skrev ett arbete om hedersmord under förra hösten då jag pluggade. Det är högst irriterande att Sverige, t.e.x vill göra skillnad på ett HEDERSmord och ett "vanligt" kvinnomord. För det är nämligen ingen skillnad. De som mördar i heders namn är lika mkt Pelle Svensson som Mustafa Assam. Samma faktorer ligger bakom; kvinnan har frigjort sig (alternativt försöker) och tack vare det anses mannen ha blivit vanärad. Det handlar om någon fånig "äganderätt" av en människa och dess sexualitet. De kan inte acceptera att kvinnan vill gå egen väg, ha egen sexuell relation med någon annan och mkt mer. Därför slår dem, hotar och lever om. Det som Veronika utsattes för är skrämmande likt så många andras kvinnors öden. Man kanske kan tycka att hedersmord är inte samma sak, ty då är det en FAR och DOTTER det handlar om. Men ser ni inte samma faktorer; fadern vill kontrollera, han ska välja vad hon ska göra, vem hon ska gifta sig med, hon får inte välja kläder efter egen smak osv.
Systematiskt våld riktat mot kvinnor är oftast kopplat med kontroll och makt.

Jag var både tårögd och ilsken under mitt arbete, för varenda gång en löpsedel eller notis om hedersmord dyker upp så knarrar svensken så belåtet att det är "de där muslimerna". Så fan heller, så sent som förra året dödades en kvinna med YXA av sin sambo, svensk, i Norrland. Häromveckan läste Thomas högt att något svingat sin kvinnliga sambo i håret så att skalpen lossnade. Anette som också boken handlar om träffade en "normal svensk man" som blev hennes mardröm.

Våldet är helt sinnessjukt. Men vad som är absolut värst är att dessa kvinnor blir misstrodda, förklarade som hysteriska kärringar och sedan hittas dem mördade i värsta fall.
Jag undrar när rättsalarna slutar sparka på den som redan ligger och istället börja bestraffa den skyldige....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback